Gyermekkor

A gyermekkor legfőbb kifejezési módja a játék, a mozgás és az ábrázolás különféle formái, ezért ezek a gyermekterápia elsődleges eszközei. Az életkor és a gyermek egyéni érdeklődése függvényében más- más eszköz lehet előtérben. Az életkor azonban nemcsak az érdeklődés, de a tünetek alakulásában is meghatározó.

Kisgyermekkorban a fejlődésben hangsúlyos területeken és testi funkciókban jelentkeznek leginkább tünetek. Így a beszéd, a szobatisztaság, az indulatszabályzás zavarait tapasztalhatjuk, feltűnhetnek akaratlan mozgások (tikkek), szomatikus problémák, mint has- és fejfájás. Tapasztalhatunk szorongást, félelmeket, alvászavarokat vagy a kapcsolódás, alkalmazkodás területén visszahúzódást, változatos magatartászavarokat.

Iskoláskortól a fent említett panaszok mellett megjelenhetnek a teljesítményhez való viszonyulás, a feladatokra való összpontosítás nehézségei, a kortárscsoporthoz való alkalmazkodás zavarai. Az ebben az életkorban megmutatkozó fóbiák, félelmek az iskolához kapcsolódnak. Gyakran ekkor jelennek meg a kényszeres fejlődés, komplexebb kényszergondolatok-cselekvések korai jelei.

Terápiás módszereink:

  • Analitikusan orientált gyermekpszichoterápia, mely az életkornak megfelelően lehet játékterápia, vagy verbális hangsúlyú, elsősorban beszélgetésen alapuló terápia      (Rajnik Mária, Ledniczki IldikóDr. Cseh Júlia)

További szolgáltatásaink:

  • Konzultáció szülőkkel (a terápia részeként, vagy önálló lehetőségként)
  • Diagnosztika, fejlettségi szint megállapítása (minden terápia részeként)

Bejelentkezés: